27 nov. 2019
Primii oameni care vor coace și mânîncă pâine pe Marte o vor face datorită noilor cercetări începute în ianuarie 2020? Aceasta este provocarea cu care se confruntă proiectul Space Bakery, un consorțiu unic, format din șapte organizații belgiene și condus de expertul global în brutărie, patiserie și ciocolaterie, Puratos. Cu toate acestea, înainte de a-și utiliza cercetările pentru a contribui la alimentarea primilor oameni de pe planeta roșie, la sfârșitul secolului curent, proiectul își propune să exercite un impact clar asupra Pământului, în prezent. Proiectul se va concentra pe felul în care putem produce alimente într-un mod mai durabil și va contribui la furnizarea unor produse alimentare nutritive de bază pentru multe regiuni de pe glob. Consorțiul tocmai a obținut o nouă subvenție de 4,5 milioane de euro, contribuind la o finanțare totală de peste 6,3 milioane de euro.
Patru containere mari interconectate vor fi în curând instalate la sediul central al Companiei Puratos, lângă Bruxelles, Belgia. Din exterior, acestea pot părea obișnuite, dar la 1 ianuarie 2020 cercetătorii vor începe să lucreze în sistemul închis de cultivare a plantelor ecologice și în brutărie.
Descoperirile lor ar putea avea un impact uriaș asupra producției noastre alimentare atât pe Terra, cât și pe Marte, odată ce oamenii își vor lansa eforturile de explorare spațială.
Utilizând infrastructura impresionantă de cultivare a plantelor, cercetătorii din cadrul celor șapte componente ale consorțiului vor învăța cum să creeze mediul ideal pentru producția eficientă a culturilor de grâu, precum și a altor plante, care ar putea fi incluse în pâine pentru a-i spori valoarea nutritivă.
Dar, de ce concentrarea pe pâine? Deoarece este extrem de nutrițională și este consumată pretutindeni în lume, ceea ce face din ea un candidat ideal în calitate de aliment de bază pentru explorarea spațiului.
Vorbind despre proiect, Directorul R&D Ierarhic Superior la Puratos, Filip Arnaut a declarat: „Cu acest consorțiu, noi reunim diverse domenii de cunoștințe și expertiză pentru a răspunde la o întrebare foarte importantă: cum putem ameliora, în continuare, valoarea nutrițională, durabilitatea și utilizarea eficientă a energiei pentru a produce alimente, în cazul dat – pâine, una dintre principalele noastre specialități, astăzi, dar și mâine, în medii mai provocatoare.”
Mediul de pe Marte este foarte diferit de al nostru, cel de pe Pământ; absența atmosferei, temperaturile scăzute și furtunile de praf nu oferă condiții favorabile pentru creșterea culturilor. Din acest motiv, cercetarea va avea loc în containere cuplate, un sistem închis și auto-durabil, în care climatul poate fi adaptat, astfel încât să-l facă favorabil pentru creșterea culturilor, cu utilizarea optimă a resurselor.
În paralel cu cercetările asupra culturilor, consorțiul va studia, de asemenea, numeroase alte aspecte implicate în întregul ciclu de producție alimentară, cum ar fi utilizarea și reciclarea resurselor, monitorizarea climatului microbian, influența radiației și polenizarea prin drone automate.
Consorțiul este condus de Puratos, un producător internațional de ingrediente și soluții inovatoare pentru sectorul de panificație, patiserie și ciocolată, cu sediul în Belgia. Experiența sa de peste un secol în producerea pâinii și inovație va fi esențială, deoarece alimentele consumate pe Marte sau pe Pământ trebuie să fie nutritive - și, de asemenea, gustoase.
Urban Crop Solutions, un furnizor de soluții pentru agricultura superioară, a dezvoltat infrastructura de creștere a plantelor și va proiecta, în continuare, o biosferă climatică variabilă, o clădire închisă ermetic, în care pot fi simulate diferite condiții climatice pentru a susține creșterea unei game variate de culturi, combinate cu locuirea umană. De asemenea, compania va lucra la dezvoltarea unui algoritm AI pentru optimizarea creșterii culturilor și minimizarea consumării resurselor.
Magics Instruments, o companie de tehnologii, specializată în dezvoltarea de cipuri semiconductoare și de senzori inteligenți bazați pe instruirea la mașină, se va concentra pe automatizarea polenizării și va colabora cu Urban Crop Solutions pentru a investiga modul în care inteligența artificială poate optimiza creșterea culturilor.
SCK•CEN, grupul de cercetare BioSciences, va studia efectul microorganismelor asupra producerii de substanțe nutritive în plante și va monitoriza climatul microbian general în mediul închis. În plus, acesta va investiga impactul radiației ionizante sporite, așa cum este prezentă în spațiu și pe Marte, asupra creșterii grâului.
Universitatea Ghent, prin intermediul cercetării sale eco-fiziologice aplicate asupra plantelor la Facultatea de Inginerie Bioștiințifică, va crea un model 3D de creștere și dezvoltare a grâului, utilizând modelarea funcțional-structurală a plantelor și datele de la senzorii inovatori ai plantelor. Această „recoltă virtuală 3D” va fi apoi utilizată pentru a determina cel mai durabil și optim mod de cultivare a grâului în sistemul biosferei închise.
Universitatea din Hasselt, cu centrul său pentru știința mediului, va analiza modul în care deșeurile plantei de grâu pot fi utilizate pentru a face ca sistemul biosferic închis să devină circular prin reutilizarea materiei organice.
Flanders' Food, clusterul agroalimentar-direcționat și susținătorul proiectului, se va concentra pe colaborarea în cadrul lanțului valoric alimentar. De asemenea, acesta va ghida coordonarea și diseminarea ulterioară a proiectului.
Inge Arents, Directorul General al Flanders’ FOOD, a declarat: „Proiectul SpaceBakery este important pentru strategia Flanders’ FOOD. Este un exemplu de sisteme agroalimentare durabile și rezistente, evidențiind modul în care agricultura și producția de alimente le pot permite generațiilor viitoare să se bucure de mâncare gustoasă pentru un stil de viață sănătos. Sperăm ca acest proiect să inspire alte companii din amplul ecosistem care înconjoară industria alimentară. Suntem recunoscători Vlaio că am reușit să susținem finanțarea acestui proiect.”
Consorțiul unic a fost lansat recent și își va începe cercetările în Belgia la 1 ianuarie 2020 pentru o perioadă de doi ani și jumătate. În total 6,3 milioane de euro vor fi investiți de cei șapte parteneri pentru finanțarea cercetării.
Proiectul Space Bakery prioritizează durabilitatea, sănătatea și utilizarea eficientă a resurselor, oferind soluții care vor fi extrem de relevante pentru tehnologia spațială de mâine și aici, pe Pământ, astăzi.