Deprinderi benefice pentru sănătate și bunăstare în perioada de izolare

Focarul mondial de COVID-19 a afectat viața cotidiană a oamenilor într-un mod fără precedent. În doar câteva luni, răspândirea accelerată a acestui virus a condus la închiderea școlilor, birourilor, magazinelor și fabricilor. Companiile aeriene înregistrează pierderi colosale. Frontierele sunt închise. Numărul victimelor continuă să crească și mulți dintre noi stăm acasă în carantină.

Este firesc ca oamenii să se simtă înfricoșați, îngrijorați, agitați și copleșiți de situație, văzând semnalările constante și mediatizarea cu privire la răspândirea virusului. Este deja clar că COVID-19 nu afectează doar persoanele la care rezultatul testului este pozitiv: rata sa de contaminare este mult mai largă și aproape toată lumea resimte o creștere a nivelului de anxietate și stres, o scădere a activității fizice și o descreștere în interacțiunile sociale din cauza izolării impuse.

Cu toate acestea, mici schimbări în rutina noastră de zi cu zi, ar putea atenua parțial efectul negativ al izolării temporare forțate. Iată o listă de obiceiuri care trebuie menținute, îmbunătățite sau chiar încetate: acestea ne vor ajuta să ne îngrijim de noi, dar și să avem grijă unii de alții în acestă perioadă dificilă.

MENȚINEȚI

O alimentație sănătoasă
Deși nu avem dovezi clare cu privire la factori dietetici specifici care pot reduce riscul de infecții acute, cum ar fi COVID-19, știm că consumul unei  diete sănătoase   este esențial pentru menținerea sistemului imunitar puternic și o starea de spirit pozitivă. Știați că o dietă bogată în fibre (cerealele integrale, fructele și legumele pot contribui la creșterea consumului de fibre) ajută la scăderea nivelului general de inflamație a corpului și poate fi asociată cu o probabilitate mai mică de a avea simptomele depresive? [1] [2].

Servirea mesei împreună
Dacă locuiți cu una sau mai multe persoane, stați cel puțin la o masă împreună în fiecare zi, iar cinei acordați o atenție deosebită servind-o fără dispozitive digitale, cu excepția cazului în care le folosiți pentru a lua cina la distanță cu persoanele dragi. Știați că frecvența servirii micului dejun în familie înregistrează mulți indicatori pozitivi ai unei calități mai bune al consumului de alimente, cum ar fi aportul mai mare de fructe și cereale integrale și un risc mai mic pentru exces de greutate / obezitate? [3].

Exerciții fizice zilnice
Există resurse gratuite de exerciții fizice virtuale disponibile online. Nu trebuie să ieșiți din casă sau să folosiți echipamente scumpe pentru a îndeplini un antrenament bun. Cu toții bine cunoaștem beneficiile fizice ale antrenamentului, dar știați că , potrivit unui sondaj recent Eurobarometer, există o asociere semnificativă și pozitivă între exercițiile fizice și satisfacția vieții? [4]. Precum au spus strămoșii „Mens sana in corpore sano” (o minte sănătoasă într-un corp sănătos).

Regimul de somn
Încercați să vă treziți și să vă culcați la aproximativ aceeași oră ca și cum ați face-o în mod normal. Un regim de somn corespunzător menține un ritm echilibrat de somn / trezire, care nu numai că ne ajută să obținem un somn mai profund, mai odihnitor, dar, de asemenea, reglează pofta de mâncare și starea de spirit. Știați că variabilitatea înaltă de zi cu zi a duratei somnului - mai mult decât durata medie a somnului – duce la o calitate proastă a somnului și înregistrarea unei stări proaste de spirit? [5].

[1] Swann, Olivia G., et al. "Dietary fiber and its associations with depression and inflammation." Nutrition reviews (2019).
[2] Miki, Takako, et al. "Dietary fiber intake and depressive symptoms in Japanese employees: the Furukawa Nutrition and Health Study." Nutrition 32.5 (2016): 584-589.
[3] Larson, Nicole, et al. "Eating breakfast and dinner together as a family: associations with sociodemographic characteristics and implications for diet quality and weight status." Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics 113.12 (2013): 1601-1609.
[4] Dolan, Paul, Georgios Kavetsos, and Ivo Vlaev. "The happiness workout." Social indicators research 119.3 (2014): 1363-1377.
[5] Lemola, Sakari, Thomas Ledermann, and Elliot M. Friedman. "Variability of sleep duration is related to subjective sleep quality and subjective well-being: an actigraphy study." PloS one 8.8 (2013).

ÎMBUNĂTĂȚIȚI

Aptitudinile de gătit
Profitați de posibilitățile limitate de mâncare / pentru a reveni la prepararea mâncărurilor mai sănătoase pentru dumneavoastră și familia dvs. Știați că consumul de mese gătite acasă de mai mult de cinci ori pe săptămână crește semnificativ consumul de fructe și legume, crește probabilitatea de a avea un interval normal de IMC și scade cu 28% probabilitatea de a fi supraponderal? [6].

Rutina de spălare a mâinilor
Concomitent cu tusea sau strănutul într-un șervețel și evitarea ieșirii din casă dacă aveți vreun semn de boală, spălarea mâinilor este o practică „veche” care ne ajută să prevenim orice tip de infecție virală, cum ar fi virusul gripal. Știați că, pentru a fi eficient procesul, trebuie să vă spălați pe mâini cu apă și săpun sau cu dezinfectant pentru mâini cel puțin 20-30 de secunde? O modalitate ușoară de a o face este să cântăm de două ori complet piesa de zi de naștere [7].

[6] Mills, Susanna, et al. "Frequency of eating home cooked meals and potential benefits for diet and health: cross-sectional analysis of a population-based cohort study." International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity 14.1 (2017): 109.
[7] https://www.unicef.org/coronavirus/everything-you-need-know-about-washing-your-hands-protect-against-coronavirus-covid-19
[8] Paton, Douglas, and Melanie Irons. "Communication, sense of community, and disaster recovery: a Facebook case study." Frontiers in communication 1 (2016): 4.

Spiritul comunitar
În aceste momente de frică, incertitudine și izolare (atât fizic, cât și social), trebuie să ne consolidăm spiritul comunitar creând o legătură și susținându-ne reciproc. Știați că, în timpul dezastrului din Tasmania / incendiu de pădure din 2011, comunitatea care s-a dezvoltat pe pagina de Facebook Tassie Fire - We Can Help (în traducere «Putem Ajuta») a jucat un rol esențial în asigurarea comunicării în timp util? De asemenea, i-a ajutat pe oameni să dezvolte relații noi și perspicace, să se simtă împuterniciți, să-și gestioneze mai bine nivelul de stres și să îmbunătățească bunăstarea psihologică generală [8].

ÎNCETAȚI

Expunerea excesivă la canalele de știri și media
Alegeți orele specifice în timpul zilei când veți primi actualizări și asigurați-vă că provin din surse recunoscute și de încredere. Expunerea excesivă la sursele media poate crește sentimentele de teamă și anxietate fără a oferi cunoștințe noi despre această problemă. Știați că, potrivit unui studiu recent, persoanele care primesc în mare parte știrile despre COVID-19 de pe rețelele de socializare, cel mai probabil vor raporta știri false? [9]

Gândirea negativă
Concentrați-vă asupra lucrurilor bune din viața dvs. și rețineți: gândirea pozitivă se poate învăța. Puteți începe prin detalii mici, concentrându-vă pe un domeniu care considerați că poate fi ușor schimbat, dându-vă voie să râdeți chiar și în perioadele stresante, înconjurați-vă de oameni pozitivi și exersați cu sine monologul interior pozitiv. Știați că, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă oamenilor din domeniul media să găsească oportunități de a amplifica vocile, articole pozitive și imagini pozitive ale localnicilor care au experimentat noul tip de coronavirus și s-au vindecat, sau care au susținut o persoană dragă în perioada de recuperare și sunt dispuși să-și împărtășească experiența?[10] [11]

Cum ne confruntăm cu COVID-19, noi cei de la Puratos

Așa cum vedem că se întâmplă peste tot, și la Puratos, starea de urgență cauzată de Coronavirus are un impact semnificativ asupra muncii noastre și a vieții noastre de zi cu zi.

Dorim să vă asigurăm că, în conformitate cu dispozițiile autorităților competente naționale și internaționale, am luat toate măsurile interne de prevenție privind igiena și siguranța alimentară, dar și pentru siguranța angajaților noștri, organizându-ne fluxul de producție astfel încât să putem asigura furnizarea produselor noastre în condiții optime, tuturor clienților noștri.

Mai jos emitem câteva articole care vă ajută să vă ghidați în aceste momente provocatoare: 

Mai multe articole disponibile pe site-ul nostru.

Dacă vreți să contribuiți cu recomandări, vă rugăm să ni le împărtășiți și vom fi bucuroși să le includem.