Noua revoluție în materie de wellness: gustări pe bază de plante cu ingrediente funcționale

Ultima revoluție în materie de wellness este reprezentată de gustările care asociază ingrediente vegetale cu alimente funcționale pentru un răsfăț sănătos suprem.

23 apr. 2024

Artisans
Hype & Trend Signal
Retail
Cross-category
Foodservice
Industry
Bakery
Patisserie
Trend
Hospitality
Trend Updates

Având în vedere cererea tot mai mare de produse pe bază de plante, am observat o evoluție fascinantă în ceea ce privește lansarea de noi produse pe bază de plante. Ambalajele produselor sunt pline de beneficii pentru sănătate, cerințe dietetice și declarații de sustenabilitate. 

De la produse de cofetărie pline de nutrienți la ciocolată cu infuzii de superalimente, pare să existe o îmbinare perfectă între veganism și alimente funcționale. Acest lucru se traduce prin alimente cu proprietăți specifice - mentale sau fizice - de stimulare a sănătății, consumate în principal pentru acest scop anume. Ne îndreptăm spre un viitor în care răsfățul, starea de bine și sustenabilitatea coexistă în fiecare farfurie? Explorează această nouă frontieră captivantă, în care consumatorii cer industriei alimentare să le ofere totul.  

De ce alimentele vegane și cele funcționale sunt o pereche din raiul sănătății

Fuziunea veganismului cu alimentele funcționale nu este un fenomen recent. Motivația de a consuma alimente pe bază de plante este duală: este percepută ca fiind sănătoasă și bună pentru mediu. Persoanele care optează pentru o dietă bazată pe plante au fost întotdeauna parțial motivate de considerente ce țin de sănătate. Conform ultimului nostru sondaj global de consum Taste Tomorrow, 58% dintre consumatori sunt de acord că alimentele pe bază de plante sunt mai sănătoase decât cele de origine animală.

În special consumatorii tineri devin vegani ca urmare a beneficiilor pentru sănătate

Un sondaj realizat de MIDSS a arătat că cei din generația Z, în special, devin vegani prin prisma beneficiilor aduse sănătății. Pentru 52% dintre tinerii consumatori cu vârste cuprinse între 12 și 27 de ani, aceasta a fost cea mai importantă motivație care i-a determinat să opteze pentru o dietă bazată pe plante. Patru din 10 vegani din generația Z consideră că veganismul are un impact pozitiv asupra mediului, dar doar 17% dintre ei au declarat că urmează această dietă din motive ecologice. 

Consumatorii preocupați de sănătate optează pentru alimente pe bază de plante și alimente funcționale

Deoarece mulți consumatori preocupați de sănătate tind spre produse pe bază de plante, este mai puțin surprinzător faptul că în prezent categoria produselor vegane și cea a alimentelor funcționale se îmbină adesea fără probleme. Să ne gândim la fursecurile Wellness by Samantha. Fursecurile cu arome precum matcha white chip și chocolate fudge sunt pe bază de plante, fără gluten, adaptogenice, organice și cu etichetă curată. Acest lucru le face ideale pentru a "combate acea slăbiciune de la prânz", deoarece fursecurile "nu vă vor crește glicemia și nu vă vor da acea senzație de criză dulce". Se spune că ingredientele adaptogene, cum ar fi rădăcina de maca, oferă energie susținută pe tot parcursul zilei, ajută la concentrare, îmbunătățesc starea de spirit, reduc anxietatea și cresc libidoul.  Așadar, este o prăjitură care se prezintă ca oferind cu adevărat rezultate pe toate planurile! 

Gustări mai sănătoase în loc de gustări mai puține

Etica pe care o au în comun veganismul și alimentele funcționale este angajamentul față de îmbunătățirea stării de bine. Dietele pe bază de plante sunt renumite pentru beneficiile lor pentru sănătate, în timp ce alimentele funcționale sunt concepute pentru a oferi avantaje specifice sănătății. Foarte utile într-o lume în care 62% dintre consumatori preferă să opteze pentru opțiuni mai sănătoase și să nu facă compromisuri în ceea ce privește cantitatea de alimente consumate sau ocaziile de a lua gustări, după cum a arătat sondajul nostru realizat în rândul a 20.000 de persoane din întreaga lume. Oamenii le vor pe toate, alimentele trebuie să fie super indulgente, să fie sănătoase pentru mintea și corpul lor și să se potrivească cu dieta și valorile lor personale.

Sănătatea și răsfățul nu mai sunt opuse

Stabilirea unui echilibru între sănătate și răsfăț este crucială pentru producătorii de alimente, deoarece gustul se numără printre principalii factori care influențează alegerile consumatorilor atunci când cumpără pâine, produse de patiserie, prăjituri, produse de patiserie și ciocolată. Noile gustări trebuie să satisfacă pofta de dulce, dar să contribuie și la bunăstarea generală. Toto Foods a înțeles foarte bine această misiune. Prăjitura lor aniversară care conține fulgi de ciocolată albă vegană și picături colorate este promovată ca fiind "o petrecere în gură (și în tot corpul)", deoarece ingredientele sunt benefice pentru sănătatea sistemului digestiv, dar pot contribui și la stabilizarea stării de spirit și îmbunătățesc performanța și concentrarea. Este distractiv și permisiv, iar consumatorii nu trebuie să se simtă vinovați în timp ce îl mănâncă, deoarece oferă atât de multe beneficii pentru sănătate.

Se pare că poți să ai și prăjitura și să o mănânci!

Cel puțin pentru consumatorii care caută alimente care să le confere beneficii în ceea ce privește sănătatea mintală (65% dintre consumatorii globali) sau pentru cei ce caută produse alimentare care să le dea energie pe parcursul zilei (73% dintre consumatorii globali). Dar și pentru persoanele care au poftă de gustări vegane prietenoase cu sistemul digestiv sau de prăjituri care stimulează concentrarea, există o mulțime de opțiuni disponibile.

Privește următoarele exemple:

Amino Balls

Gustări sigure pentru școală care oferă energie fără senzația de balonare

Amino Balls este o gustare care vizează consumatorii ocupați și părinții preocupați de sănătate. Biluțele de gustare cu arome precum caramel macchiato și chocolate chip cookie dough prevăd urme din toți aminoacizii, ceea ce le face o sursă completă de proteine. Pentru a oferi un context: nouă tipuri de aminoacizi pe care trebuie să îi ingerăm prin intermediul dietei noastre. Majoritatea proteinelor vegetale sunt însă incomplete și le lipsește cel puțin unul dintre aminoacizii esențiali. Acest lucru înseamnă că oamenii ar trebui să mănânce o varietate de alimente pe bază de plante pentru a fi siguri că își satisfac nevoile zilnice de aminoacizi. Biluțele Amino Balls sunt o gustare ce reprezintă o sursă completă de aminoacizi, fiind în același timp pe bază de plante. Acestea sunt promovate ca stimulente energetice rapide sau gustări între mese, care sunt inclusive pentru toți, oferind energie susținută fără a provoca balonare sau letargie. Amino Balls nu conțin gluten, sunt vegane, kosher, halal și au opțiuni fără nuci, ceea ce face ca această gustare să fie "sigură pentru școală". 

Mindright

Nootropic Superfood Protein Bars

Mindright  susține că batoanele lor proteice cu superalimente conțin ingrediente care "s-au dovedit capabile să deblocheze puterea unei minți sănătoase", dacă ne gândim la antioxidanți, grăsimi sănătoase și minerale. O mai mare concentrare, o stare de spirit îmbunătățită și mai multă productivitate sunt promise celor care iau o gustare din batoanele lor ca parte a rutinei zilnice de stimulare a creierului.  Pentru a atinge aceste obiective, Mindright a dezvoltat propriul său amestec +NOOTROPIC BLEND de ingrediente studiate clinic, care sunt 100% detectabile și testate.

Enzymedica Digest Gold Fiber+ Biscuiți

Fursecuri realizate de experți în suplimente de sănătate

Chiar și producătorii de suplimente de sănătate își dezvoltă acum propriile prăjituri! Fursecurile Fiber Cookies de la Enzymedica sunt pe bază de plante și sunt concepute pentru a combate balonarea, pentru a promova o stare de echilibru și pentru a reduce foamea. Dar sunt, de asemenea, benefice pentru sănătatea sistemului digestiv și a inimii și pentru o mai bună dispoziție. Fiecare porție oferă 5 grame de fibre dietetice, împreună cu probiotice și prebiotice studiate clinic. Prăjiturile bogate în fibre sunt disponibile în variantele Blueberry și Harvest Oats.

Harken

Baton de ciocolată cu la fel de multe fibre precum 5 cups de kale

Harken dovedește că alimentele funcționale vegane pot fi mult mai mult decât batoane proteice. Autoproclamatul "baton de ciocolată funcțional" se poziționează ca un concurent al Snickers sau Mars. Batoanele cu 140 de calorii și bogate în fibre sunt compuse din caramel apetisant, nuga cremoasă și fină, alune crocante și ciocolată. Secretul lor? Harken spune că le "infuzează cu superalimente care hrănesc și saturează", cum ar fi curmalele, tapioca și ciocolata cu lapte de ovăz. 

Bifați dorințele consumatorilor

Pe lângă beneficiile listate ale produsului, am identificat multe dintre principalele priorități ale consumatorilor în ceea ce privește sănătatea pe care o conferă produsele de panificație. 

Conform celui mai recent sondaj Taste Tomorrow, cele mai importante 3 priorități ale consumatorilor referitor la cât de sănătoase sunt produsele de panificație sunt:

  1. Numai ingrediente naturale- 41%
  2. Bune pentru digestie și sănătatea intestinală - 29%.
  3. Un bun echilibru energetic - 25%. 

Dar în top 10 apar și următoarele:

  • bune pentru gestionarea greutății corporale - 20%
  • bune pentru sănătatea mintală (vigilență, reducerea stresului, relaxare) - 18%.
  • bune pentru sănătatea sistemului imunitar - 17%
  • produse pe bază de plante - 14%.

Dacă dorești să atragi consumatorul de astăzi, orientat spre sănătate, cel mai bine este să bifezi multiple aspecte în noile tale lansări de produse. Cu cât mai multe beneficii, cu atât mai bine. De asemenea, combinația de ingrediente și beneficii trebuie să aibă logică în cadrul unui produs.

Adaptogene, nootropice și botanice sunt cele mai în vogă ingrediente funcționale pentru ciocolată

68% dintre consumatori percep acum ingredientele botanice, cum ar fi ierburile, mușețelul și scorțișoara, ca fiind un adaos sănătos la ciocolată, un număr care era de doar 53% în 2021. Ești curios să afli care este diferența dintre adaptogene, nootropice și botanice? Și cum le încorporează brandurile de ciocolată în produsele lor? Descoperă categoria de ciocolată în care plăcerea întâlnește performanța.

Related Articles