Alege gustul picant, acrișor și acidulat. Sunt cele mai populare arome în rândul produselor de patiserie și cofetărie.

27 mai 2024

Hype & Trend Signal
Artisans
Retail
Cross-category
Foodservice
Bakery
Patisserie
Taste Tomorrow
Trend
Hospitality
Opinii ale consumatorilor
Trend Updates

Plăcinta cu bezea și lămâie are un statut veșnic valoros și nu se va demoda niciodată, dar în patiserie, aromele acrișoare au fost întotdeauna eclipsate de aromele dulci de fructe și ciocolată sau nuci. Până acum. În studiul nostru „2023 Taste Tomorrow”, vedem că gustul acrișor apare ca o aromă populară în patiserie. 

Descoperă de ce ar trebui să alegi gustul acrișor, acidulat și picant.

Tehnologia noastră de inteligență artificială semantică monitorizează pe rețelele de socializare milioane de conversații online legate de alimente pentru a colecta date despre preferințele de consum și pentru a identifica tendințele viitoare. Una dintre aceste tendințe pe care le-am descoperit este că oamenii apreciază din ce în ce mai mult produsele care încorporează gustul amar și acrișor. Fructele și fructele de pădure sunt cele mai importante surse pentru un gust acrișor are înregistrează o creștere. Observăm că numărul conversațiilor online despre zmeură a crescut cu 44%, în timp ce discuțiile despre grapefruit s-au ridicat chiar la 103%.

Stimularea gustului

Gustul acrișor oferă o experiență culinară mai interesantă și mai plăcută, oferind contrast și echilibru produselor de patiserie și prăjiturilor. Anumite ingrediente acrișoare contribuie chiar la efectul gustativ, cum ar fi citricele care aduc un element acidulat sau iaurtul care oferă cremozitate. 

Fler de sănătate

Pe lângă senzația ușoară și răcoritoare pe care o oferă aromele acrișoare și acidulate, aromele acrișoare sunt asociate cu prospețimea, naturalețea și sănătatea. Pe măsură ce oamenii încep să mănânce mai conștient, sunt atrași de fructele acre, deoarece sunt bogate în vitamine și antioxidanți.

„Zahărul în multe feluri a devenit subestimat”, spune Tanmoy Majumder, Executive Chef la DoubleTree Suites by Hilton Bangalore în The New Indian Express. „Consumatorii preferă opțiuni sănătoase chiar și în deserturi, iar mâncarea acrișoară este percepută ca o opțiune viabilă”. Aromele de fructe acrișoare au un apel mai mare pentru sănătate decât caramelul, dar vă puteți gândi, de asemenea, că smântâna acrișoară este folosită ca înlocuitor pentru crema de patiserie. Cercetarea 2022 realizată de Innova Flavour a subliniat, de asemenea, că 19% dintre consumatorii din întreaga lume aleg gustul acrișor atunci când doresc să se simtă sănătoși.

Combinarea aromelor

Dacă vrei să experimentezi cu arome acrișoare noi și interesante, există o mulțime de opțiuni de găsit în întreaga lume. Încearcă citricele japoneze precum yuzu, hassaku, kabosu sau sudachi, optează pentru limetă australiană Finger, calamansi din Filipine sau lămâi combava din Indonezia. Ca bonus, beneficiezi și de aprecierea sporită pentru bucătăria globală. „Aromele combinate” sunt unele dintre cele mai mari tendințe pe care le vedem pe rețelele de socializare, dar acest lucru reiese și din sondajul nostru. La nivel global, 66% dintre consumatori ar dori să încerce gusturi exotice din alte părți ale lumii, ceea ce era doar 60% în 2021. Alți 65% dintre oameni vor să încerce gusturi noi sau o combinație de gusturi care sunt neobișnuite la început, așa că urmează-ți curiozitatea și explorează noi arome (acrișoare) din întreaga lume.

Încearcă unul dintre aceste ingrediente acrișoare pentru următoarea ta creație de patiserie:

Oțet balsamic - Cactus Pear - Calamansi - Merișoare - Lactate - Fructe fermentate - Grapefruit - Huckleberries - Hibiscus - Lămâie - Lime - Fructul pasiunii - Rodie - Zmeură - Rubarbă - Vișine - Sumac - Tamarind - Yuzu

Sau inspiră-te din aceste exemple de produse de patiserie cu gust acrișor și acidulat:

Fraîcheur d’ Agrumes al lui Clement Goyffon

Clement Goyffon a inventat Fraîcheur d’ Agrumes pentru revista Pastry Arts, ceea ce înseamnă "prospețimea citricelor". Executive Pastry Chef de la ONE65 din San Francisco și campion mondial în 2023 la International Catering Cup a gândit această prăjitură proaspătă, cu o ușoară aciditate și amărăciune, pentru a simboliza sentimentul de primăvară. El folosește jeleu de grapefruit și căpșuni, cremeux de portocale roșii și ganache de yuzu pentru a echilibra delicat aromele. 

Gogoașa Calamansi a Korei

Una dintre cele mai solicitate delicatese de la cofetăria Kora din New York este Calamansi Amapola, o creație încântătoare care conține cremă de calamansi, cremă de mac, meringue arsă, graham crocant și o glazură tentantă de calamansi. Creatoarea gogoșii acrișoare cu citrice este Kimberly Mendoza Camara, o newyorkeză de origine filipino-americană. Prăjiturile sale delicioase sunt renumite pentru infuzia de arome filipineze precum ube, halo-halo, leche flan și buko pandan. 

Ecler cu iaurt și căpșuni de Maitre Choux

Maitre Choux se autointitulează „prima și singura patiserie specializată în produse Choux din lume”. Patiseria condusă de Joakim Prat, bucătar cu experiență la trei stele Michelin, oferă un ecler cu iaurt și căpșuni, cu căpșuni French Clery și cremă de patiserie ușoară, acoperit cu iaurt liofilizat și crocant de căpșuni. Adaosul de iaurt face eclerul nu numai proaspăt și acidulat, dar îl face și mai sănătos. 

Tartă Kochi Yuzu Mango de Lachér Patisserie

Tarta yuzu mango de la Lachér Patisserie din Malaezia combină gustul acrișor și proaspăt de yuzu kochi japonez cu mango dulce, o crustă de migdale și cremă de migdale franțuzească. Ei promit o experiență culinară deosebită, după cum se menționează pe site-ul lor: „La prima mușcătură, gustul acrișor de yuzu îți va străbate cerul gurii în timp ce mesteci ușor crema moale de yuzu și bucățile de mango”. Prăjitura ușoară și răcoritoare ar trebui să „de-streseze” și să aibă un „efect de răcoare și briză”.

Dă o șansă patiseriei acrișoare cu prăjitura cu grapefruit

Preia această nouă tendință realizând o prăjitură care combină ciocolata cu citricele aromate. Această rețetă cu grapefruit este compusă din sablé, cremă de grapefruit, brownie, mousse de ciocolată și jeleu de fructe calamansi. Încearcă și tu!

Related Articles